Tijdens haar afstudeerexpositie aan ArtEZ te Arnhem heb ik het werk van Vera van de Velde gefotografeerd. Het werk gaat over privacy en het feit dat wij overal worden geobserveerd, geregistreerd en onze gegevens worden verzameld en opgeslagen. Ze heeft tijdens haar afstuderen nietsvermoedende voorbijgangers die zich op of om het Lübeckplein in Zwolle hebben begeven gefotografeerd. In een aantal maanden tijd heeft ze een dossier opgebouwd bestaande uit 20.000 foto’s. Deze zijn uiteindelijk publiekelijk toegankelijk gemaakt om mensen te confronteren en bewust te maken van het feit dat dit elke dag gebeurd. In haar afstudeerwerk laat ze zowel haar archief van foto’s zien, als de reacties die mensen plaatsten in de krant, op facebook, twitter en andere media.

Mijn opdracht was vooral het vastleggen van de installatie en het benadrukken van de hoeveelheid die aanwezig was; de omvang van haar werk, de observaties, verslagleggingen en reacties van personen.

Wil je meer weten over het werk van Vera van de Velde? Mail haar dan: v.vandevelde@live.nl